Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Kočka divoká 

Žije v Evropě, v Asii a v Africe. Také divoké kočky se liší podle toho, kde žijí. Známe celkem jednadvacet zeměpisných ras. Mezi jednotlivými rasami jsou takové rozdíly, že dřívější zoologové je pokládali za samostatné druhy. V ještě dnes.

V sousedním Německu žije už jen v pohoří Harz a Eifel, kdežto ve střední oblasti Alp vymizela už v druhé polovině minulého století. Tu a tam se ještě objeví v lesích široké ho okolí Ženevy. Překvapující je, že se divoká kočka neudržela ani ve SČechách a na Moravě byla sice vyhubena už před mnoha lety, ale na Slovensku se s ní můžete setkat kandinávii. Na britských ostrovech, žije dosud řídce ve Skotsku.

Lze jen těžko říci, kolik divokých koček žije ještě u nás. Je to totiž zvíře velmi obezřelé a žijící skrytě. Domníváme se, že jich v polední době na Slovensku velmi ubylo. Údaje o výskytu divoké kočky v tomto století v Čechách jsou sporné.

Dříve než se seznámíme s jejím životem, povíme si, čím se liší od kočky divoké kočka domácí. Divoká kočka je vždy o něco mohutnější a váží 5 až 11 kg. V poměru k tělu má kratší nohy a širší hlavu s hodně příkrým čelem. Domácí kočka má čelo šikmé. Zbarvením se kočka divoká podobá šedé až žlutošedé kočce domácí. Nikdy však není mramorovaná, nýbrž jen proužkovaná. A konečně posledním znakem je poměrně krátký huňatý ocas.

Domovem kočky divoké jsou husté lesy s hojným křovinatým podrostem. Doupě si kočka zakládá ve stromových dutinách, ve skalních štěrbinách, leckdy i v opuštěných liščích norách. Po celý rok žijí kočky samotářsky, jen v únoru se párují. Samice však zakrátko samce opouští. V teple vystlaném doupěti rodí po třiašedesáti dnech koťata. Ta se rodí slepá a teprve po deseti až dvanácti dnech se jim otvírají oči. Kočka je starostlivá matka a při obraně mláďat se postaví i proti člověku. Je-li ohrožována, přenáší koťata do jiného úkrytu. Koťátka rychle rostou a brzy si počínají hrát s matkou. Kočka divoká je jako všechny kočka velmi čistotná a mladé několikrát denně olizuje.

Její potrava je velmi rozmanitá. Loví však hlavně myši a hraboše. Proto zasluhuje plně naší ochrany. V Německu dokonce divoké kočky uměle vysazují do přírody, aby zvýšili jejich stav. Kromě hlodavců loví kočka i ptáky, a dokonce i ještěrky. Krmí-li mladé a má-li nedostatek kořisti, odváží se i na větší zvířata. Tehdy loví i zajíce a je zaznamenáno, že ulovila i srnčí kůzle. To se však stává jen výjimečně.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

isabel

(isabel, 26. 11. 2011 11:07)

Jo fakt.

Kočka divoká na Vysočině

(Todík, 25. 7. 2010 11:12)

Včera na čekané na srnce jsem pozoroval cca 20 minut kočku divokou na lovu hrabošů ve velmi klidné lokalitě lesů poblíž obcí Křižánky a Svratka na Vysočině. Její chování při lovu, pruhování a velice huňatý ocas ji jasně identifikovaly.